viernes, 14 de junio de 2013

Contacontes interactiu / Cuenta cuentos interactivo

Taller de lectura de la Junta de Castella i Lleó en la qual ens ofereix un "Contacontes" en què podem triar el personatge que ens ho va a llegir, així com una altra aplicació "Crea la teva pròpia història", en la qual podem triar tant els personatges com la continuació de la història al final de cada secció.

 

EL CONTE COM A EINA D'APRENENTATGES.

Els contes són petites històries, que permeten emprar mons i personatges màgics per explicar les coses de forma senzilla, i que tenen un poder didàctic de transmissió d'aprenentatges immens. A través del conte els petits entren en un món màgic, aprenen conceptes, idees i valors, es posen en el lloc d'altres, es coneixen a si mateixos i desenvolupen la lectura i el llenguatge.

El conte és un element d'aprenentatge molt important, ja que constitueix un relat que els nens i nenes entenen i que els entreté. No és massa llarg pel que els possibilita mantenir l'atenció.

Podem dir que el conte és la manera d'explicar coses als nens i nenes d'una manera que ells puguin entendre i amb un estil que capti la seva atenció i el seu interès.

No hem de veure el conte com una simple rutina, cosa amb la qual distreure al petit, el valor dels contes va molt més enllà. És fonamental emprar aquests relats per transmetre coneixements als nens i nenes des de molt jove, i viure amb ells aquests mons i moments màgics.

Compartir amb ells i entrar en aquests mons ajuda a enfortir els vincles afectius, ens permet tambiénconocerlos millor i aprendre a veure el món des del seu punt de vista, comprendre com pensen, com senten i com raonen.

EL VALOR DELS CONTES

Els contes sempre han agradat als infants. Tenen alguna cosa que els fa fascinants per als petits. Això passa perquè el conte s'adapta a la mentalitat dels infants i els permet fomentar el seu desenvolupament i el seu aprenentatge. Els petits construeixen idees i conceptes a través del conte, gairebé sense ser-ne conscients.

Per què són importants els contes?

1. El conte contribueix al desenvolupament: cognitiu, afectiu i social.

A través d'aquests relats, els nens i nenes desenvolupen el seu pensament, van estructurant les seves idees seguint la seqüència de la història. Desenvolupen els afectes vivint com això succeeix en els contes. Aprenen les conductes socials i desenvolupen la seva empatia. Quan llegeixen o escolten el que els passa als personatges, viuen a la pell d'aquests i es posen al seu lloc.

2. Transmet valors de forma senzilla.

Els contes són una poderosa eina de transmissió de valors. La majoria dels contes porten un aprenentatge, el que coneixem com moralitat. Permet explicar conceptes complicats de manera senzilla, utilitzant mons fantàstics i personatges màgics, als quals els passen coses reals.

3. Desenvolupa l'autoconcepte i l'autoestima.

Els contes d'alguna manera ens parlen de nosaltres mateixos. De forma inconscient els petits s'identifiquen amb determinats personatges, arribant sense adonar-se a conèixer i entendre. El que els passa als personatges, és el que ens passa a nosaltres mateixos, com temem determinades coses, com ens enfrontem a monstres i pors, com ens passen coses, com vencem batalles, etc. Parlar d'un mateix o reconèixer el que li passa a un mateix no és una tasca fàcil. Utilitzar altres personatges per a això, és una forma relaxada i eficaç d'aconseguir-, ja que al no parlar directament de la pròpia persona, no ens sentim culpable o jutjats.

4. És fonamental per al desenvolupament de l'empatia.

Els nens i nenes viuen en la pell dels personatges del conte. Poden saber com se senten aquests personatges, com pensen i perquè actuen com han actuat.

5. Permet la possibilitat de fer ús del mateix en funció de les pròpies necessitats.

És habitual que un mateix conte, tingui diferents interpretacions per a diferents persones. Cada nen o nena va a centrar la seva atenció en determinat esdeveniment o personatge del conte. Això passa perquè aquest esdeveniment o personatge és el que ve a solucionar la necessitat determinada de la persona.

6. No tenen edat.

És comú associar els contes als nens i nenes. Són interpretats com una cosa infantil que ha d'emprar per a aquestes edats primerenques. Però el valor del conte és igual d'eficaç per a qualsevol persona, amb independència de l'edat que tingui.

7. Desenvolupa la imaginació i la creativitat.

Els contes, com totes les lectures tenen una primordial avantatge, fan que la persona que el llegeix o escolta creu en la seva ment la història. Els personatges amb visualitzats en la ment, són creats per cada persona, els llocs, etc. D'aquesta manera es contribueix al desenvolupament de la imaginació i de la creativitat.

8. Té un important valor lúdic fonamental per a la construcció d'aprenentatges.

Si la transmissió de conceptes i idees es fa de manera lúdica, s'impulsa la construcció de l'aprenentatge. Aquells aprenentatges que no suposen un esforç són els més forts. El conte té per la seva naturalesa aquest important valor.

9. Contribueix a l'aprenentatge significatiu.

Per totes les aportacions dels contes, contribueixen a que les persones construeixin el seu propi aprenentatge. No és una cosa guiat o pautat, són ensenyaments lliures. El conte està aquí i cadascú interpreta i construeix en funció de les seves necessitats i sense adonar-se que està aprenent.

Funcions del conte.

    Transmissió cultural i social. El conte és un element tradicional per a la transmissió de valors culturals i socials de l'època o lloc determinat. A través del conte es transmeten de forma inconscient valors socials i culturals. Aquesta és una funció molt important, però hem de prestar atenció als valors transmesos per no fomentar valors, rols i costums inadequades.
    Estructuració del pensament i construcció d'idees sobre com funciona el món, les relacions, les persones, etc. El conte és fonamental per a l'estructuració del pensament, i per a la construcció d'idees sobre com funciona el món. El món que ens envolta està ple de complexes variables i relacions entre les mateixes. Els contes permeten simplificar aquesta complexitat i permetre als nens i nenes una comprensió de les mateixes.
    Entreté i crea vincles. El valor lúdic del conte és increïble, fins als nens i nenes més dispersos són capaços d'entretenir i divertir-se amb un conte, sense activitat. La lectura de contes, permet compartir aquesta entrada en un món fascinant, això contribueix a crear i enfortir vincles.
    Contribueix a crear les habilitats per al desenvolupament del procés de lectura i escriptura i en definitiva al desenvolupament del llenguatge. Llegir no és només conèixer i comprendre els signes gràfics i sons que es corresponen amb cada lletra. Llegir implica comprendre el significat, interpretar el que se'ns està explicant i descobrir el sentit. Els contes compleixen aquesta funció a la perfecció.

EL PAPER DE L'ADULT

Com a adults hem d'emprar qualsevol recurs que ens permeti apropar-nos a la ment dels petits. Entrar en el seu món especial, viure amb ells aquest món. També hem de facilitar el seu aprenentatge, ajudant a que comprenguin i puguin construir de forma significativa, perquè ho aprenguin sigui permanent.

És fonamental fomentar la lectura de contes, llegir contes amb ells, explicar-los contes i gaudir d'aquests moments.

FONT: http://elmaravillosomundoaudicionylenguaje.blogspot.com.es/

No hay comentarios:

Publicar un comentario